• Wtorek, 23 lipca 2019
  • Godz. 18:08
  • Imieniny: Apolinarego, Bogny, Brygidy, Stwosza
  • Czytających: 838
  • Zalogowanych: 0
  • Niezalogowany | Zaloguj | Rejestracja

Belweder i peryskop w Rogoźnicy

Wiadomości: Rogoźnica
Sobota, 2 marca 2019, 13:33
Autor: red
Fot. UM Strzegom
Mamy dobrą wiadomość dla mieszkańców Rogoźnicy. Gmina Strzegom otrzymała dofinansowanie w kwocie 171 tys. zł z Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014–2020 na przebudowę i remontu murów i wieży w zabytkowym parku w Rogoźnicy.

Umowa na realizacją tego zadania została podpisana w Urzędzie Marszałkowskim we Wrocławiu.

Jest to pierwsze działanie inwestycyjne ukierunkowane na przywrócenie utraconych i nadanie nowych funkcji zabytkowemu rogoźnickiemu parkowi. Gmina chce poprawić estetykę i bezpieczeństwo w obrębie zabytkowych murów. Przywrócona zostanie także funkcja wieży stanowiącej element murów, która w zamyśle projektantów parku miała pełnić funkcję belwederu (wł. belvedere od bello - piękny, vedere - widzieć), tj. miejsca, z którego możliwe było podziwianie kompozycji założenia parkowego. Aktualnie ze względu na zły stan techniczny - wieża nie może być wykorzystywana jako punkt widokowy.

Z myślą o osobach o ograniczonej mobilności (seniorzy, osoby z niepełnosprawnościami) oraz dzieciach, w wieży zainstalowane zostanie innowacyjne urządzenie, dotychczas niestosowane w dolnośląskich obiektach turystycznych o podobnym znaczeniu i randze. Będzie to elektroniczny peryskop, wykorzystujący nowoczesne rozwiązania techniczne. Urządzenie będzie składać się z umieszczonej na wieży kamery o pełnym zakresie obrotu (360°), połączonej z dwoma wyświetlaczami LCD, zlokalizowanymi w pozbawionym barier architektonicznych przyziemiu wieży. Jeden wyświetlacz zostanie umieszczony na wysokości ok. 1 m i przeznaczony będzie do wykorzystywania przez użytkowników o niskim wzroście (np. dzieci) oraz osoby poruszające się na wózkach inwalidzkich. Drugi wyświetlacz znajdzie się na wysokości ok. 1,5 m z przeznaczeniem dla pozostałych użytkowników.

Dzięki peryskopowi park stanie się atrakcyjnym miejscem nie tylko dla mieszkańców, ale także dla przynajmniej części z kilkudziesięciu tysięcy turystów rokrocznie odwiedzających muzeum Gross-Rosen.

Twoja reakcja na artykuł?

0
0%
Cieszy
0
0%
Dziwi
0
0%
Nudzi
0
0%
Smuci
0
0%
Złości
0
0%
Przeraża

Czytaj również

Dodaj komentarz

Zaloguj
0/1600

Czytaj również

Copyright © 2002-2019 Highlander's Group