• Wtorek, 12 listopada 2019
  • Godz. 2:36
  • Imieniny: Renaty, Witolda, Józafata
  • Czytających: 852
  • Zalogowanych: 0
  • Niezalogowany | Zaloguj | Rejestracja

PCPR z windą i parkingiem

Wiadomości: Świdnica
Środa, 4 stycznia 2012, 12:58
Aktualizacja: 12:59
Autor: red
Fot. Ika
Zakończono inwestycję budowy windy dla osób niepełnosprawnych oraz poszerzenia miejsc parkingowych na terenie Powiatowego Centrum Pomocy Rodzinie i Miejskiego Ośrodka Pomocy Społecznej w Świdnicy. Jest wygodniej i bezpieczniej. Prace pochłonęły niecałe 540 tys. zł po połowie z budżetu powiatu i miasta Świdnica.

Powiat wspólnie z miastem Świdnica realizował drugi etap adaptacji budynku przy ulicy Wałbrzyskiej wraz z zagospodarowaniem terenu pod działalność instytucji społecznych. Pierwszy etap związany był z kompleksową modernizacją wnętrzna dawnej siedziby SANEPID-u i dostosowania do potrzeb osób niepełnosprawnych. Natomiast drugi etap związany był z zagospodarowaniem nieruchomości na zewnątrz.
- W ramach drugiego etapu tej inwestycji budynek zyskał windę dla osób niepełnosprawnych, która została wybudowana na jego zewnętrznej części, poszerzono miejsca parkingowe oraz wykonano sygnalizację przeciwpożarową i oświetlenie ewakuacyjne. – informuje Sabina Cebula z Zarządu Powiatu, odpowiedzialna za powiatowe inwestycje.
Od stycznia br. przy budynku PCPR i MOPS jest w sumie 30 miejsc parkingowych, w tym dwa dla niepełnosprawnych. Jest zdecydowanie wygodniej i bezpieczniej. Powiat stara się jednak, aby tych miejsc parkingowych było jeszcze więcej.
- Aby pozyskać kolejne tereny pod parking prowadzimy rozmowy z PKP w sprawie wykupu gruntu, który sąsiaduje z placem przed PCPR-em, a jest własnością PKP. To spory teren, który dodatkowo poprawiłby sytuację parkingową. Zajemy sobie bowiem sprawę z tego, że zakończona właśnie inwestycja rozbudowy istniejącego parkingu przy PCPR i MOPS w pełni problemu parkowania w tym miejscu nie rozwiązała. - dodaje starosta świdnicki Zygmunt Worsa.
Koszt prac w ramach drugiego etapu pochłonął niecałe 540 tys. zł. Zadanie sfinansowane zostało po połowie przez budżety miasta Świdnicy i powiatu. Prace zakończyły się w ostatnich dniach grudnia minionego roku.

Twoja reakcja na artykuł?

0
0%
Cieszy
0
0%
Dziwi
0
0%
Nudzi
0
0%
Smuci
0
0%
Złości
0
0%
Przeraża

Czytaj również

Dodaj komentarz

Zaloguj
0/1600

Czytaj również

Copyright © 2002-2019 Highlander's Group