• Piątek, 18 października 2019
  • Godz. 5:50
  • Imieniny: Juliana, Łukasza
  • Czytających: 671
  • Zalogowanych: 0
  • Niezalogowany | Zaloguj | Rejestracja

Przyszkolny teren z nową i bezpieczną nawierzchnią

Wiadomości: Żarów
Niedziela, 14 maja 2017, 11:23
Autor: red
Fot. UM Żarów
Trwa modernizacja terenu przy Szkole Podstawowej im. Jana Brzechwy przy ulicy Ogrodowej w Żarowie.

Przyszkolny plac zyska bezpieczną nawierzchnię z tworzyw sztucznych, która do tej pory była nierówna i wyboista. Zagospodarowany zostanie również pozostały teren przy budynku szkolnym.

Ze strefy zabaw, która znajduje się w tym miejscu korzystają najmłodsi uczniowie placówki. Jest tu także miejsce do gry w piłkę nożną i wyremontowany ciąg komunikacyjny, z którego mogą korzystać wszystkie dzieci. Cały przyszkolny teren zmieni niebawem swój wygląd.
- W tej chwili zagospodarowujemy przyszkolny plac przy ul. Ogrodowej w Żarowie, który był niebezpieczny dla dzieci. Zostanie on pokryty nową nawierzchnią poliuretanową, tak, aby w razie jakiegokolwiek upadku była dobra amortyzacja. Dodatkowo cały teren zostanie wyrównany, zniwelowany i zasiany trawą. Inwestycja kosztować będzie prawie 150 tysięcy złotych - mówi Urszula Rurarz dyrektor Szkoły Podstawowej im. Jana Brzechwy w Żarowie.

W ramach inwestycji przyszkolny teren pokryty zostanie nawierzchnią poliuretanową i elastyczną, zabezpieczone będą również istniejące urządzenia zabawowe, a w ostatnim etapie przewidziano również wykonanie makroniwelacji przyległych terenów zielonych. Modernizacja realizowana jest w ramach zadania: "Wykonanie nawierzchni z tworzyw sztucznych w strefie zabaw oraz zagospodarowanie pozostałego terenu przy budynku szkolnym". Środki finansowe, w wysokości 146 tysięcy złotych, przeznaczone na to przedsięwzięcie, pochodzą z budżetu gminy Żarów.

Przyszkolny teren przy ulicy Ogrodowej w Żarowie zmienił już swój wizerunek. Choć trwają jeszcze prace remontowe, wokół budynku, gdzie uczą się uczniowie oddziałów przedszkolnych zrobiło się estetycznie i kolorowo. Wyremontowano przejście do samego budynku, a tuż przed nim posadzono ozdobne krzewy i postawiono ławki, z których korzystają rodzice, przychodząc po swoje pociechy. Teraz także za szkołą zrobi się przyjemniej.

Ze zmiany wyglądu przyszkolnego terenu cieszą się także sami uczniowie szkoły.
- Teraz na spacery chodzimy do parku, nie możemy na razie bawić się na placu zabaw, bo trwają tam remonty. Plac był niebezpieczny, a z trawy wystawały duże kamienie, ale już nie długo znów będziemy mogli grać w piłkę i bawić się na nowym placu - cieszą Matylda i Olek uczniowie klas zerówkowych Szkoły Podstawowej w Żarowie.

Twoja reakcja na artykuł?

0
0%
Cieszy
0
0%
Dziwi
0
0%
Nudzi
0
0%
Smuci
0
0%
Złości
0
0%
Przeraża

Czytaj również

Dodaj komentarz

Zaloguj
0/1600

Czytaj również

Copyright © 2002-2019 Highlander's Group