Sobota, 31 października
Imieniny: Augusta, Krzysztofa
Czytających: 617
Zalogowanych: 0
Niezalogowany
Rejestracja | Zaloguj

Centrum wsi w Mrowinach zmienia swój wygląd

Wiadomości: Mrowiny
Środa, 20 lipca 2016, 13:56
Autor: red
Fot. UM Żarów
Nowa ścieżka łącząca ulice Wojska Polskiego i Myśliwską z centrum wsi, a wcześniej nowe oświetlenie. Jest schludnie i estetycznie. Tak dziś wygląda centrum wsi w Mrowinach. Choć budowa nowego chodnika jeszcze się nie skończyła, efekty widać z daleka.

- Rozpoczął się drugi etap rewitalizacji tego terenu. Przypomnę tylko, że był to wspólny pomysł mieszkańców naszej wsi. Ale to najmłodsi tak naprawdę podpowiedzieli nam, jak mamy zagospodarować centrum Mrowin. Podczas II Jesiennego Pikniku na "Mrowińskim Rynku" zorganizowany został konkurs dla dzieci, poświęcony temu, jak zagospodarować przestrzeń wokół centrum wsi. I to dzieci zasugerowały nam, w jaki sposób mamy to miejsce przekształcić. Wspólnie z mieszkańcami postanowiliśmy także, na zebraniu wiejskim, przekazać cały fundusz sołecki właśnie na to zadanie - wyjaśnia Roman Konieczny mieszkaniec Mrowin i przewodniczący Rady Miejskiej.

Ale to nie koniec jeszcze przebudowy tego terenu. W planach mieszkańców wsi są już kolejne inwestycje, które znów, i to na lepsze, zmienią wizerunek wsi.
- Naszym wspólnym pomysłem jest dalsza renowacja centrum wsi. Dlatego, w kolejnym etapie planowana będzie budowa kolejnego takiego ciągu komunikacyjnego, który powstanie od strony sklepu w kierunku Pałacu w Mrowinach. W planach jest również postawienie ławek, zakup nowych wiat przystankowych i wybrukowanie zatoczki autobusowej. To bardzo piękne i pełne uroku miejsce. To tutaj mieszkańcy mogą wspólnie spędzać swój wolny czas, bo to miejsce wspólnej mrowińskiej integracji. Mieszkańcy Mrowin także zauważają te zmiany i cieszą się, że nasza wieś w końcu zmienia swój wygląd - mówi Krystyna Popek sołtys Mrowin.

Ten etap inwestycji w Mrowinach zamknął się kwotą 75 tysięcy złotych. I został sfinansowany ze środków budżetu gminy Żarów, w tym funduszu sołeckiego, który w całości wspólną decyzją mieszkańców Mrowin został przeznaczony na realizację tego przedsięwzięcia.

Twoja reakcja na artykuł?

0
0%
Cieszy
0
0%
Hahaha
0
0%
Nudzi
0
0%
Smuci
0
0%
Złości
0
0%
Przeraża

Czytaj również

Dodaj komentarz

Zaloguj
0/1600

Czytaj również

Copyright © 2002-2020 Highlander's Group